Palmolie in de keuken

Palmolie is een veel besproken product de laatste tijd. Want what is palm oil en waar kan je het voor gebruiken? Het werd nu veel gebruikt ter vervanging van dierlijke bakproducten zoals boter maar ook ter vervanging van andere plantaardige oliën zoals olijfolie omdat palmolie een veel neutralere smaak heeft. Maar het verkrijgen ervan zou niet altijd op een natuurvriendelijke of eerlijke manier gebeuren en dat is zonde. Helemaal omdat niet ieder bedrijf zo te werk gaat. EPOA bijvoorbeeld wint haar palmolie op een verantwoordelijke manier en dat maakt dat jij het met een gerust hart in de keuken kan gebruiken. Op de volgende manieren bijvoorbeeld:

Lekker om in te bakken

Palmolie is een prima alternatief om in te bakken. Omdat de olie neutraal is qua smaak is het voor allerlei gerechten geschikt. Dat maakt het ook een alternatief voor olijfolie. Olijfolie kan namelijk een sterk aanwezige smaak achterlaten. Palmolie doet dat niet! Tijd dus om de boter in te ruilen voor een beetje palmolie. Daarmee creëer je automatisch een alternatief voor dit dierlijke product voor jezelf.

Frituren

En als je erin kan bakken dan wil je er ook in frituren. Er zijn maar weinig oliën waar dat in kan omdat ze kunnen verbranden wanneer ze een bepaalde temperatuur bereiken, en daar smaakt niets beter van. Gelukkig kan Palm Oil hoge temperaturen aan! Heb je je standaard frituurvet niet in huis? Geen probleem, palmolie vormt de oplossing voor jou en de bereiding van je krokante snack.

Sauzen en dressings

Als je op zoek bent naar een plantaardig alternatief als basis voor sauzen en dressings kijk dan niet verder dan palmolie. Ook hier komt de neutrale smaak goed van pas, je kan namelijk gaan voor iets zoetigs zoals basilicum en aardbei of juist iets pittiger met een rokerige barbecue smaak. Daarnaast is de structuur net als veel oliën prima geschikt voor sauzen en dressings. Je eigen mayonaise maak je zo met palmolie maar ook een lichte dressing voor de salade vraagt een basis, in de vorm van palmolie!

Door de zoetigheid

Maar niet alleen je hartige gerechten worden beter van een bereiding met palmolie, ook je zoete baksels kunnen het goed gebruiken. Op internet staan tal van recepten waarin je gebruik maakt van palmolie. Van cup cakes tot taarten en van koekjes tot de meest experimentele baksels waar de lokale patisserie nog een puntje aan kan zuigen. Ook hier vervangt de palmolie in veel gevallen oliën gemaakt van dierlijke producten.

Weet jij al waar jij je palmolie koopt én weet je al hoe jij het in een heerlijk maal gaat verwerken?