Chocolade: de vriend van iedereen

Het is zwart en wit, kan zoet en zout zijn maar het belangrijkste kenmerk is dat iedereen er wel van houdt: chocolade! Sinds dit exotische product Nederland heeft bereikt, is het niet meer weg te denken uit het supermarkt assortiment. Chocolade is dan ook in alle soorten en maten te vinden. Zo kan je heerlijke bonbons bestellen voor jezelf of juist chocolade bedankjes voor je gewaardeerde colleges, wat je ook koopt met chocolade zit je altijd goed. Toch is er voor de gemiddelde consument weinig meer bekend over chocolade dan dat het hartstikke lekker is. Deze blog geeft je daarom meer informatie over dit geliefde product.

De geschiedenis

De geschiedenis van chocolade reikt ver terug in de tijd, maar liefst tot de tijd van de Maya’s en Azteken in Zuid-Amerika. Eigenlijk is het, net als zoveel goede ontdekkingen, per toeval ontdekt. Het pulp uit de vruchten van de cacaoboom werden hier alle lange tijd gebruikt, maar nog niet de bonen. Deze waren namelijk erg bitter. Volgens de verhalen is er ooit eens per ongeluk een boon in het vuur gevallen. Hier kwam toen zo een lekkere geur vanaf, dat ze besloten het te proven. De bittere smaak had plaats gemaakt voor een heerlijke chocolade smaak! Toen de Spanjaarden in Zuid-Amerika aankwamen, hebben ze dit ook voor het eerst geproefd. Dit vonden ze zo lekker dat ze het mee terug namen naar Europa. Hier werd de smaak ook erg gewaardeerd en is het steeds populairder geworden. Inmiddels is het productieproces helemaal verfijnd en bestaan er allerlei chocolade producten met de gekste smaken.

Productieproces

Achter al deze smaken en vormen van chocolade, gaat een heel productieproces aan vooraf. Niet alles wat cacao bevat is namelijk meteen chocolade. Chocolade is eigenlijk een mengsel van suiker, cacaoboter en cacaomassa. Afhankelijk van deze verhoudingen hebt je witte, melk of pure chocolade. Voor je dit eindproduct bereikt, moeten eerst de bonen bewerkt worden. Na het handmatig oogsten van de cacaovruchten moeten deze gedroogd worden in de zon of in speciale drooghuizen. Hier verliest de vrucht al haar vocht en verliest deze dus ook bijna de helft van haar gewicht. Na zeven dagen is het droogproces voltooid en kunnen de bonen naar een fabriek gebracht worden. Hier worden ze gereinigd en gebrand. De bonen worden in kleine stukjes gebroken en de cacaonibs worden eruit geselecteerd. Deze worden nog eens verder gebrand en vervolgens gemalen. Hier ontstaat cacaoboter en cacaomassa, wat vervolgens gemengd wordt om allerlei verschillende chocolade producten te verkrijgen.