Beste Portugese wijn koop je hier

De titel voor beste Portugese wijn geeft iedereen waarschijnlijk aan een andere wijn. Toch zijn veel Nederlanders niet bekend met Portugese wijnen. Wanneer je in de Nederlandse supermarkt of slijterij op zoek gaat naar een bekende wijn, kom je al gauw uit bij wijnen uit Chili of Zuid-Afrika. Ben je specifiek op zoek naar Europese wijnen, dan zullen de wijnen uit Spanje, Italië en Frankrijk erbij gepakt worden. Hoewel Portugal veel bekende en lekker wijnen produceert, is het in Nederland toch nog niet zo bekend. Mocht je toch op zoek gaan naar de beste Portugese wijn in Nederland, dan kun je dat op verschillende manieren doen.

De beste Portugese wijn koop je online 

Het is dus nog een flinke uitdaging om de beste Portugese wijn in Nederland te vinden. Mocht het in de winkel nou niet lukken, dan is er alsnog geen reden voor paniek. De beste Portugese wijn koop je namelijk gewoon online. Er zijn verschillende Portugese wijnproducenten die hun producten verkopen via internet en ook opsturen naar Nederland. Let er in dit geval wel op dat je voor de beste Portugese wijn vaak wat meer betaald, in verband met invoerkosten etc. Mocht je dit nu niet zien zitten, dan kun je de Portugese wijn ook via een Nederlandse site bestellen. Er zijn namelijk verschillende Nederlandse bedrijven die Portugese wijnen verkopen via internet. Wanneer je geen (geschikte) Portugese wijn kunt vinden in de supermarkt of slijterij, bestel je de wijn dus gemakkelijk via internet.

Let op het etiket

De grootste tip wanneer je op zoek gaat naar de beste Portugese wijn is toch wel; let op het etiket. Het etiket vertelt vaak veel over de wijn en waar de wijn vandaan komt. Omdat de meeste Nederlanders niet echt bekend zijn met deze Portugese termen, leggen wij je uit welke Portugese woorden belangrijk zijn om te kennen voor jouw zoektocht naar wijn. 

De streek

Het etiket vertelt je vaak de streek waaruit de wijn afkomstig is. Op de etiketten van Portugese wijnen vind je dan ook vaak de termen ‘DOC’ of ‘Vinho Regional’. Deze termen verwijzen naar gebieden in Frankrijk waar wijn wordt geproduceerd. Portugal is namelijk onder te verdelen in 14 wijnregio’s. De wijnen die door de wijnmakers in deze regio’s zijn gemaakt vallen onder de categorie ‘Vinho Regional’. Daarnaast zijn alle regio’s onderverdeeld in verschillende domeinen, ook wel ‘DOC’s’ genoemd. Dit is dus waar de term ‘DOC’ op het etiket vandaan komt.

De druivensoort

Naast de regio of streek, verwijzen de termen voor de beste Portugese wijnen vaak ook naar de druivenrassen. Dit is de reden dat je ook vaak het woord ‘quinta’ tegenkomt op een etiket van een fles Portugese wijn. Dit woord is de Portugese benaming voor wijndomein. Wanneer dit woord op een fles staat betekent het dat deze wijn alleen is gemaakt van druiven die afkomstig zijn uit dat specifieke wijndomein. Daarnaast worden de druivenrassen op de etiketten benoemd als ‘castas’. Omdat veel wijnen gemaakt zijn van een mix aan druivenrassen, zie je ook vaak ‘garrafeira’ op een fles staan. Dit verwijst naar een combinatie en mix van verschillende rassen druiven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *